Minutková svíčková se zeleninou |
||
Do třiceti minut můžete podávat vynikající, po špeku voňavou a bílým vínem vyladěnou minutkovou omáčku. Abyste se však mohli během chvilky zakousnout i do pořádného kusu masa, kupte pravou svíčkovou a vychutnejte měkké steaky obalené v plátcích slaniny. |
Maso | ||
800 g hovězí svíčkové pravé |
||
Maso nakrájíme na 200g steaky, lehce rozklepneme pěstí, po obvodu obalíme plátky anglické slaniny a svážeme provázkem. Jemně opepříme, zakápneme olejem a necháme odležet. | ||
Steaky opečeme na rozpáleném oleji z obou stran spolu se snítkou tymiánu, po opečení osolíme. | ||
Minutková svíčková zelenina | ||
80 g špeku 40 g másla 10 kuliček celého pepře 5 kuliček nového koření 4 lístky bobkového listu 100 g cibule 100 g mrkve 100 g celeru 50 g kořenové petržele 1 citron 50 g krupicového cukru 40 g plnotučné hořčice 350 ml bílého vína sůl |
||
Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme najemno. Slaninu nakrájenou na kostičky vypečeme v kastrolu, přidáme máslo, koření, nakrájenou zeleninu a orestujeme dozlatova, doplníme citronem (bez jadérek), zasypeme cukrem, zarestujeme, přidáme hořčici a opět zarestujeme, zalijeme lehkým bílým vínem a dusíme 15 minut. Poté vyjmeme koření, zalijeme smetanou a necháme přejít varem, případně necháme zredukovat (odvařit tekutinu, abychom dosáhli požadované hustoty) a dochutíme. |
||
Steaky podáváme např. s bramborovými noky, minutkovou svíčkovou omáčkou, vyšlehanou šlehačkou a brusinkami. | ||