Minutková svíčková se zeleninou
 
   

  Do třiceti minut můžete podávat vynikající, po špeku voňavou a bílým vínem vyladěnou minutkovou omáčku. Abyste se však mohli během chvilky zakousnout i do pořádného kusu masa, kupte pravou svíčkovou a vychutnejte měkké steaky obalené v plátcích slaniny.
 

  Maso  
     
 

800 g hovězí svíčkové pravé
4 dlouhé plátky anglické slaniny
čerstvě mletý pepř, sůl
snítka tymiánu
olivový olej

 
     
  Maso nakrájíme na 200g steaky, lehce rozklepneme pěstí, po obvodu obalíme plátky anglické slaniny a svážeme provázkem. Jemně opepříme, zakápneme olejem a necháme odležet.  
  Steaky opečeme na rozpáleném oleji z obou stran spolu se snítkou tymiánu, po opečení osolíme.  
     
     
  Minutková svíčková zelenina  
     
  80 g špeku
40 g másla
10 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
4 lístky bobkového listu
100 g cibule
100 g mrkve
100 g celeru
50 g kořenové petržele
1 citron
50 g krupicového cukru
40 g plnotučné hořčice
350 ml bílého vína
sůl
 
     
  Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme najemno.

Slaninu nakrájenou na kostičky vypečeme v kastrolu, přidáme máslo, koření, nakrájenou zeleninu a orestujeme dozlatova, doplníme citronem (bez jadérek), zasypeme cukrem, zarestujeme, přidáme hořčici a opět zarestujeme, zalijeme lehkým bílým vínem a dusíme 15 minut.

Poté vyjmeme koření, zalijeme smetanou a necháme přejít varem, případně necháme zredukovat (odvařit tekutinu, abychom dosáhli požadované hustoty) a dochutíme.
 
     
  Steaky podáváme např. s bramborovými noky, minutkovou svíčkovou omáčkou, vyšlehanou šlehačkou a brusinkami.  
     
 
hitlist