Řezy ze svíčkové s chřestem a beárnskou omáčkou
 
   

  Pořádná porce šťavnatého masa, křehký chřest a jemná vydatná omáčka jsou důstojným nedělním obědem chřestové sezóny.

800 g hovězí svíčkové
1 citrón
olivový olej
barevný pepř, sůl
 

 

600 g zeleného chřestu
citrónová šťáva
dlaň divokého koření – celý černý pepř, nové koření, bobkový list
hrst čerstvých bylinek
sůl

 
     
  Beárnská omáčka  
     
  350 g másla
4 žloutky
6 lžic bílého vína
čerstvý estragon
bílý pepř, sůl
 
     
  Hovězí svíčkovou nakrájíme na 4 steaky, opepříme, zakápneme citrónovou šťávou a olejem, necháme odležet.  
     
  Na velmi rozpálenou pánev s trochou oleje vložíme steaky, stáhneme oheň a 1–2 minuty pozvolna opékáme z jedné strany, pak otočíme a steaky osolíme, přiklopíme pánvičkou a necháme 5–6 minut dopékat. Stáhneme plamen a před servírováním ještě necháme pět minut stát.  
     
  Chřest očistíme a uvaříme ve vodě ochucené solí, citrónovou šťávou, celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem a čerstvými bylinkami.  
     
  Máslo přepustíme a necháme prochladnout. Ve vodní lázni vyšleháme žloutky, přidáme víno, jemně sekaný estragon, osolíme, opepříme a jakmile pěna začne houstnout, za stálého míchání přiléváme přepuštěné máslo. Omáčku stáhneme z ohně, ještě chvíli šleháme. Těsně před servírováním ji znovu zlehka prošleháme. Pokud nám omáčka prochladne a „spadne“, lze ji znovu nad vodní lázní našlehat.  
     
     
 
hitlist