Řezy ze svíčkové s chřestem a beárnskou omáčkou |
||
Pořádná porce šťavnatého masa, křehký chřest a jemná vydatná omáčka jsou důstojným nedělním obědem chřestové sezóny. 800 g hovězí svíčkové 1 citrón olivový olej barevný pepř, sůl |
600 g zeleného chřestu |
||
Beárnská omáčka | ||
350 g másla 4 žloutky 6 lžic bílého vína čerstvý estragon bílý pepř, sůl |
||
Hovězí svíčkovou nakrájíme na 4 steaky, opepříme, zakápneme citrónovou šťávou a olejem, necháme odležet. | ||
Na velmi rozpálenou pánev s trochou oleje vložíme steaky, stáhneme oheň a 1–2 minuty pozvolna opékáme z jedné strany, pak otočíme a steaky osolíme, přiklopíme pánvičkou a necháme 5–6 minut dopékat. Stáhneme plamen a před servírováním ještě necháme pět minut stát. | ||
Chřest očistíme a uvaříme ve vodě ochucené solí, citrónovou šťávou, celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem a čerstvými bylinkami. | ||
Máslo přepustíme a necháme prochladnout. Ve vodní lázni vyšleháme žloutky, přidáme víno, jemně sekaný estragon, osolíme, opepříme a jakmile pěna začne houstnout, za stálého míchání přiléváme přepuštěné máslo. Omáčku stáhneme z ohně, ještě chvíli šleháme. Těsně před servírováním ji znovu zlehka prošleháme. Pokud nám omáčka prochladne a „spadne“, lze ji znovu nad vodní lázní našlehat. | ||