Biftek se dvěma omáčkami
 
   

  4 bifteky asi po 200 g
4 lžíce olivového oleje
50 ml koňaku
mletý pepř
bagetu







 

  Hořčicová omáčka  
     
 

2 stroužky česneku
1 šalotka
1 svazek petrželky
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce ostré hořčice
mletý pepř, sůl

 
     
  Nivový krém  
     
 

50 g nivy
50 g másla
50 g měkkého tvarohu
1/2 svazku bazalky
1 lžíce strouhaných mandlí
mletý pepř, sůl

 
     
  Ze všeho nejdříve hranou ruky naklepeme bifteky. Rozmícháme olej s koňakem a vetřeme do masa, následně maso opepříme a necháme odležet. Mezitím si připravíme obě omáčky.  
     
  Olivový olej smícháme s hořčicí, přidáme nadrobno posekané stroužky česneku (komu kousky česneku vadí, může ho rozetřít), šalotku a petrželku. Ochutíme solí a pepřem a hořčicový dip je hotový, připravený na servírování a můžeme se pustit do nivového.  
     
  Nivu rozdrobíme (můžeme eventuelně nastrouhat nahrubo) a rozmícháme máslem a tvarohem. Přidáme nadrobno posekané lístky bazalky, osolíme a opepříme. Takto hotový krém přendáme do servírovací misky a posypeme ho mandlovými lupínky.  
     
  Můžeme přejít k samotné přípravě bifteků. Rozpálíme pánev se silným dnem, v tomto případě je vhodnější rovná nebo stolní gril a posypeme ji solí. Marinované bifteky pečeme 3 až 5 minut po každé straně. Vypečenou šťávu zakapeme zbylým koňakem a setřeme čerstvou bagetou.  
     
     
 
hitlist