Biftek se dvěma omáčkami |
||
4 bifteky asi po 200 g 4 lžíce olivového oleje 50 ml koňaku mletý pepř bagetu |
Hořčicová omáčka | ||
2 stroužky česneku |
||
Nivový krém | ||
50 g nivy |
||
Ze všeho nejdříve hranou ruky naklepeme bifteky. Rozmícháme olej s koňakem a vetřeme do masa, následně maso opepříme a necháme odležet. Mezitím si připravíme obě omáčky. | ||
Olivový olej smícháme s hořčicí, přidáme nadrobno posekané stroužky česneku (komu kousky česneku vadí, může ho rozetřít), šalotku a petrželku. Ochutíme solí a pepřem a hořčicový dip je hotový, připravený na servírování a můžeme se pustit do nivového. | ||
Nivu rozdrobíme (můžeme eventuelně nastrouhat nahrubo) a rozmícháme máslem a tvarohem. Přidáme nadrobno posekané lístky bazalky, osolíme a opepříme. Takto hotový krém přendáme do servírovací misky a posypeme ho mandlovými lupínky. | ||
Můžeme přejít k samotné přípravě bifteků. Rozpálíme pánev se silným dnem, v tomto případě je vhodnější rovná nebo stolní gril a posypeme ji solí. Marinované bifteky pečeme 3 až 5 minut po každé straně. Vypečenou šťávu zakapeme zbylým koňakem a setřeme čerstvou bagetou. | ||