Steak á la Francie
 
   

  4 silné plátky hovězího masa,
nejlépe roštěnce asi po 170 g
3 lžíce různobarevného zrnkového pepře
2 lžíce olivového oleje
400 ml červeného vína
sůl



 

  Pepř nejprve rozdrtíme ve hmoždíři nebo koncem kuchyňského válečku (komu se nechce, může použít pepř namletý v mlýnku).  
     
  Maso potřeme lžící olivového oleje a prsty namačkáme pepř kolem okrajů všech porcí masa.  
     
  Steaky smažíme 5 až 6 minut na oleji v pánci se silným dnem a jen na středním plameni. Steaky během pečení jednou obrátíme. Když je maso hotové, přemístíme ho do misky případně talíř, zakryjeme a uchováme v teple.  
     
  Do pánve, ve které jsme chystali maso vlijeme červené víno a 100 ml vody a na mírném plameni za stálého míchání jej povaříme 4 minuty. Omáčku dochutíme podle chuti solí. Touto omáčkou přelijeme hotové steaky.  
     
     
 
hitlist