Steak po vinařsku
 
   

 

4 hovězí steaky po 200 g
1 polévková lžíce másla
2 polévkové lžíce oleje
mletý černý pepř a sůl








 

  Vinná omáčka  
     
  4 šalotky
1 polévková lžíce másla
1 šálek červeného vína
1/2 bobkového listu
špetka sušeného tymiánu
1 snítka petrželky
2 masoxy
 
     
  dále je potřeba:  
     
  150 g změklého másla
1 lžička citronové šťávy
1 lžička hladké mouky
1 polévkové lžíce petrželky
 
     
  Steaky jemně naklepeme hranou dlaně, potřeme rozpuštěným vlažným máslem a následně okořeníme pepřem. Necháme odležet po dobu, co budeme dělat vinnou omáčku.  
     
  Šalotky oloupeme, nakrájíme na kostičky a necháme na másle zesklovatět. Pak přidáme víno, bobková list, tymián a petrželku a vaříme, dokud se objem nezmenší na polovinu. Masox rozpustíme ve lžíci horké vody a přidáme ho do hrnce. Šalotku a natě dobře promačkáme přes síto a omáčku znovu přivedeme k varu, následně vše odstavíme a pustíme se do přípravy samotných steaků.  
     
  Odleželé steaky opékáme 3 až 5 minut na rozpáleném oleji. Hotové steaky osolíme, jemně opepříme a uchováme v teple.  
     
  Vinnou omáčku nalijeme do pánve, přivedeme k varu a oddělíme výpek a odstavíme. Smícháme s máslem, které jsme předtím utřeli s citronovou šťávou, moukou a petrželkou. Omáčka podává v misce zvlášť.    
     
 
hitlist