Steak po vinařsku |
||
4 hovězí steaky po 200 g |
Vinná omáčka | ||
4 šalotky 1 polévková lžíce másla 1 šálek červeného vína 1/2 bobkového listu špetka sušeného tymiánu 1 snítka petrželky 2 masoxy |
||
dále je potřeba: | ||
150 g změklého másla 1 lžička citronové šťávy 1 lžička hladké mouky 1 polévkové lžíce petrželky |
||
Steaky jemně naklepeme hranou dlaně, potřeme rozpuštěným vlažným máslem a následně okořeníme pepřem. Necháme odležet po dobu, co budeme dělat vinnou omáčku. | ||
Šalotky oloupeme, nakrájíme na kostičky a necháme na másle zesklovatět. Pak přidáme víno, bobková list, tymián a petrželku a vaříme, dokud se objem nezmenší na polovinu. Masox rozpustíme ve lžíci horké vody a přidáme ho do hrnce. Šalotku a natě dobře promačkáme přes síto a omáčku znovu přivedeme k varu, následně vše odstavíme a pustíme se do přípravy samotných steaků. | ||
Odleželé steaky opékáme 3 až 5 minut na rozpáleném oleji. Hotové steaky osolíme, jemně opepříme a uchováme v teple. | ||
Vinnou omáčku nalijeme do pánve, přivedeme k varu a oddělíme výpek a odstavíme. Smícháme s máslem, které jsme předtím utřeli s citronovou šťávou, moukou a petrželkou. Omáčka podává v misce zvlášť. | ||