1

Téma: Marinády a marinování

Přesunutý příspěvek od Laskyho ze 14.02.2008:
Lasky promiň, ale nějakým nedopatřením to bylo mezi koláči, buchtami...


Také trošku něčeho

Marinády na maso:

Tyto marinády jsou určeny převážně na kuřecí, vepřové a hovězí maso, mohou však být použity i na další druhy masa, dle vaší fantazie. Všechny uvedené ingredience smícháme, pak do směsi vložíme omyté maso nakrájené na plátky či menší kousky a dáme odležet na několik hodin do chladničky, nejlépe však do druhého dne. Dbáme na to, aby maso bylo směsí rovnoměrně obaleno. Do marinády doporučujeme použít kvalitní slunečnicový či olivový olej, bylinky můžeme použít jak čerstvé, tak i sušené.

Hořčičná marináda:
4 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce kremžské hořčice, sojová omáčka, 5 stroužků česneku (prolisovat), čerstvá bazalka (nasekat), červená paprika, kari, sůl

Medová marináda:
2 lžíce oleje, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce medu, sojová omáčka, 3 stroužky česneku, cibule (najemno nakrájená), oregáno, bazalka, skořice mletá, sůl

Kari marináda:
250g bílého jogurtu, 3 lžičky kari , 3 lžičky červené papriky, 1 lžíce oleje, sůl

Švestková marináda:
3 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce dezertního vína (např. sherry), 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku (prolisovat), 1/2 chilli papričky, sojová omáčka, zázvor

Meruňková marináda:
5 lžic meruňkové marmelády, 1 lžíce plnotučné hořčice, sojová omáčka světlá, citrónová šťávy, 1 stroužek česneku (prolisovat), zázvor, pepř bílý, sůl

česneková marináda s medem:
3 lžíce oleje, 5 lžic kečupu, 1 lžíce medu, cibule (najemno nakrájená), 4 stroužky česneku (prolisovat), petrželová nať a bazalka (nasekat), sojová omáčka, pepř, sůl

Marináda na divoko:
3 lžíce oleje, 1 lžička plnotučné hořčice , 1 lžíce kečupu,bobkový list a nové koření (namlít), sojová omáčka, červená paprika, pepř mletý, sůl

Exotická marináda:
1,5 dl pomerančového džusu, 1dcl bílého vína, 3 stroužky česneku (prolisovat), zázvor, sůl

Pikantní marináda:
4 lžíce oleje, citrónová šťáva, čerstvá petrželová nať, bazalka, kopr, oregano (nasekat), 2 chilli papričky (najemno nasekat popř. nastrouhat), 3 stroužky česneku (prolisovat), bílý pepř, můžeme přidat i bílý jogurt

Pepřová marináda:
5 Lžic oleje, 4 stroužky česneku (prolisovat), nahrubo namletý barevný pepř, sůl

Marináda z jablíček a česneku:
2 velká jablka (oloupat a najemno nastrouhat), 4 stroužky česneku (prolisovat), 2 lžíce oleje

Marinády na ryby:

Marináda určena pro ryby sladkovodní i mořské, do marinád je vhodné používat olivový olej a čerstvé bylinky, které dodají pokrmu nezaměnitelnou chuť a vůni.

česneková marináda:
3 lžíce oleje, 0,5 dl bílého vína, 3 stroužky česneku (prolisovat), pepř bílý, citrónová šťáva, jedná-li se o mořské ryby můžeme přidat čerstvou bazalku, sůl

Pikantní marináda:
3 lžíce oleje, 1 chilli paprička (najemno nakrájené popř. nastrouhané) (může být i sušená),2 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá petrželová nať a bazalka (nasekat), sůl

Marináda na divoko:
4 lžíce oleje, 4 stroužky česneku (prolisovat), 2 lžičky sladké papriky, drcené koření (bobkový list, nové koření, jalovec), sůl

Pikantní marináda s medem:
3 lžíce oleje,citrónová šťáva, 2 lžíce medu,čerstvá petrželová nať (nasekat), 1 chilli paprička (najemno nakrájet popř. na strouhat), bílý pepř, sůl

Logan LS Drive 1,4 Perla
----------------------------------------------
http://web.telecom.cz/guzici/LL_red04.jpg

2

Re: Marinády a marinování

O.K. Sorry Error

3

Re: Marinády a marinování

nóó ono to vše vypadá fakt dobře chutné! Už jen podle složení! Určitě něco prubnu smile

..... možná ještě dnes.

Předvoj Dustera http://www.karlostreti.wz.cz/Fotoalba/filip/thn00019.jpg