Biftek s pečeným banánem
a jemnou zázvorovou omáčkou
 
   

  800 g hovězí svíčkové nebo nízké roštěné
2 lžíce červené curry pasty
100 ml rostlinného oleje
hrubozrnná sůl

Maso nakrájíme na 4 stejné steaky, potřeme směsí curry pasty, oleje a soli a necháme jej odležet.
Na rozpálené pánvi s trochou oleje steaky opékáme z obou stran, střed by měl zůstat ještě trochu krvavý.
 

  Zázvorová omáčka  
     
  50 g cibule
50 g másla (2 × 25 g)
30 g čerstvého zázvoru
20 ml koňaku nebo brandy
50 ml bílého vína
200 ml smetany
50 g medu
čerstvě mletý pepř, sůl
 
     
  Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, opečeme na ½ másla, orestujeme dozlatova, přidáme jemně nakrájený nebo nastrouhaný zázvor, orestujeme, zakápneme koňakem a zalijeme vínem, necháme krátce přejít varem, zalijeme smetanou, opět necháme přejít varem. Přecedíme, dochutíme medem, solí a pepřem, zjemníme máslem a už nevaříme.  
     
  Banány  
     
  4 menší banány
50 g másla
20 g hnědého cukru
 
     
  Banán podélně rozkrojíme a posypeme hnědým cukrem.
Na pánvi rozpustíme máslo a banán pozvolna pečeme pouze řezem dolů.
 
     
     
 
hitlist