Francouzský peprný biftek
 
   

  4 dobře odleželé špalíčky hovězí svíčkové po 200 g
1 lžíce bílého pepře
1 lžíce červeného pepře
4 zrnka nového koření
2 lžíce oleje
4 cl koňaku
20 g másla
250 ml smetany ke šlehání
sůl



 

 

Pepř a nové koření nahrubo roztlučeme, nasypeme na prkénko a z obou stran v něm obalíme bifteky a náležitě do nich koření vmáčkneme, aby neopadalo. Bifteky pečeme na rozpálené pánvi z obou stran při nejvyšší teplotě vždy asi 1 minutu. Pak teplotu snížíme a bifteky dopékáme po každé straně ještě asi 2 minuty, aby byly tak akorát středně propečené. Kdo má rád dopečenější, dobře je jim ještě nějakou tu chvilku navíc.

 
     
  Osolíme, přendáme do termonádobky nebo jen talíře a zakryjeme, aby si uchovaly svou teplotu, slijeme z pánve výpek. Opět zvýšíme teplotu a do pánve vlijeme koňak. Přidáme máslo a vlijeme ještě smetanu. Pozvolna mícháme až do zhoustnutí, osolíme a přelijeme připravené maso na talířích.  
     
   
 
hitlist