Francouzský peprný biftek |
||
4 dobře odleželé špalíčky hovězí svíčkové po 200 g 1 lžíce bílého pepře 1 lžíce červeného pepře 4 zrnka nového koření 2 lžíce oleje 4 cl koňaku 20 g másla 250 ml smetany ke šlehání sůl |
Pepř a nové koření nahrubo roztlučeme, nasypeme na prkénko a z obou stran v něm obalíme bifteky a náležitě do nich koření vmáčkneme, aby neopadalo. Bifteky pečeme na rozpálené pánvi z obou stran při nejvyšší teplotě vždy asi 1 minutu. Pak teplotu snížíme a bifteky dopékáme po každé straně ještě asi 2 minuty, aby byly tak akorát středně propečené. Kdo má rád dopečenější, dobře je jim ještě nějakou tu chvilku navíc. |
||
Osolíme, přendáme do termonádobky nebo jen talíře a zakryjeme, aby si uchovaly svou teplotu, slijeme z pánve výpek. Opět zvýšíme teplotu a do pánve vlijeme koňak. Přidáme máslo a vlijeme ještě smetanu. Pozvolna mícháme až do zhoustnutí, osolíme a přelijeme připravené maso na talířích. | ||